Toimintamuodot

Viikkotoiminta

Viikoittaisia partiokokoontumisia kutsumme koloilloiksi. Koloillat starttaavat syyskuun alusta ja jatkuvat joulujuhlasta alkavaan joulutaukoon asti. Kevään kokoontumiset alkavat loppiaisen jälkeisestä maanantaista ja jatkuvat kevätkeikaukseen asti. Syyslomalla, hiihtolomalla ja pyhäpäivinä ei koloiltoja pidetä, ellei ryhmän johtaja tästä erikseen ilmoita.

Koloiltojen ohjelmaan kuuluu yleensä hieman leikkiä (sisällä tai ulkona), jonkin uuden asian opettelemista ja lopuksi iltahartaus. Uusia asioita opitaan usein jaksoissa, jolloin samaa asiaa käsitellään useammilla peräkkäisillä kerroilla. Kaikkien on suositeltavaa käydä kokouksissa säännöllisesti. Ilmoitattehan lapsen omalle johtajalle, jos lapsenne on estynyt tulemaan kokoukseen. Saavuttehan paikalle ajoissa.

Silloin tällöin kokous pidetään jossain muualla, kuin omalla kolollamme. Pidemmälle ulottuvista retkistä ryhmänjohtaja ilmoittaa etukäteen, mutta ihan lähipiirin retkistä emme välttämättä tiedota.

Yksi partioliikkeen perusideoista on ulkoilmaelämä. Ulkona ollaan satoi tai paistoi, joten kunnolliset ulkovaatteet täytyy olla mukana. Eli pipot, tumput ja kaulaliinat mukaan jokaiseen talviseen kokoukseen. Myös syksyn ja kevään kokouksiin lähdettäessä on vanhempien syytä katsoa, missä varusteissa pikkupartiolaiset kololle suuntaavat. Silloin sadevarusteet ovat kova sana eikä sormikkaatkaan haitaksi ole.

Partioharrastus on jokaiselle vapaaehtoista, eikä kenenkään ole pakko toimintaan liittyä, jollei halua. Partioon tultuaan on kuitenkin kaikkien pelattava samojen, johtajien antamien sääntöjen mukaan ja osallistuttava yhteiseen tekemiseen. Partioleirillä ja koloilloissa saattaa olla eri säännöt kuin kotona, sillä suuren lapsiryhmän ohjaamiseen tarvitaan tiukempaa otetta, ettei kaaosta pääse syntymään. Kotonakin on hyvä tehdä lapselle selväksi, että partiossa noudatetaan ja kuunnellaan johtajien sääntöjä ja ohjeita sekä toimitaan niiden mukaan.

Mukaan koloiltaan:

 • partiohuivi
 • säänmukaiset ulkovarusteet

Leirit ja retket

Jokaisesta leiristä ja pidemmästä retkestä lapsi saa koloillasta mukaansa erillisen mainoksen. Mainokset laitetaan pääsääntöisesti myös lippukunnan nettisivuille ja niitä lähetetään usein myös Kuksan kautta vanhempien sähköpostiosoitteisiin.

Mainoksessa lukee leirin aika ja paikka, sekä leirinjohtajan yhteystiedot. Tapahtumiin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti täyttämällä ilmoittautumislomake netissä, jolloin ilmoittautuminen tallentuu Kuksaan. Mainoksessa on ilmoitettu viimeinen ilmoittautumispäivämäärä, johon mennessä ilmoittautumisen on oltava lippukunnalla.

Ilmoittautuminen on aina sitova, ja edellyttää siten myös leirin maksamista. Ennen viimeistä ilmoittautumispäivää voi osallistumisen perua kuluitta. Sairaustapauksissa leirimaksun voi saada takaisin lääkärintodistusta vastaan. Lue lippukunnan osallistumis- ja peruutussäännöt osoitteesta: liekkitytot.fi/peruutusehdot.

Allergiat ja ruokavaliot

Tapautumaan ilmoittautuessa kysytään myös allergioista ja ruokavalioista. Niiden kertominen mahdollisimman tarkkaan ei ole liioittelua, vaan helpottaa keittiön työtä ja auttaa järjestämään lapsellesi turvallisen retken.

Laktoosi-intolerantikon on syytä kertoa, mikäli hän ei voi käyttää vähälaktoosisia tuotteita (hyla, into ym.). Erittäin vaikeissa ruokavalioissa (maitoallergia, muna-allergia, vilja-allergia ym.) pyydämme toimittamaan tarkan, eritellyn listan ja mahdollisesti vanhemmilta hieman apua ruokalistan suunnittelussa (ehkä toimittamaan omat leivät tms.). Vaikeiden ruoka-aineallergioiden kohdalla myös lista soveltuvista tuotteista auttaa johtajia ostoslistan suunnittelussa.

Maksukäytäntö

Osallistumismaksu maksetaan etukäteen lippukunnan tilille. Tilille maksettaessa on tärkeää, että viestikentässä on osallistujan etu- ja sukunimi sekä kyseisen leirin nimi, jotta rahastonhoitaja osaa yhdistää maksut oikeaan ilmoittautujaan ja oikeaan retkeen. Lippukunnan hallitukselta voi pyytää vapautusta retki- tai leirimaksusta toimittamalla vapaamuotoisen, kirjallisen anomuksen lippukunnanjohtajalle.

Leirille valmistautuminen

Lapsi voi valmistautua leirille jo kotona yhdessä vanhemman kanssa. Yhdessä on hyvä jutella ja harjoitella säänmukaista pukeutumista, omien astioiden tiskaamista, peseytymistä ja puhtaiden alusvaatteiden vaihtamista. Myös rinkka pakataan yhdessä vanhemman kanssa. Kun lapsi on mukana pakkaamassa, lapsi itse tietää, mitä tavaroita on mukana ja vanhempi tietää, että kaikki tarpeellinen on mukana.

Ennen leiriä kotona on myös syytä nimikoida mukaan tulevat tavarat ja vaatteet. Myös “isojen” partiolaisten jäljiltä jää leirikeskuksiin muovikassillinen tavaroita, joita kukaan ei tunnista omikseen. Jonkun mukana ne ovat kuitenkin leirille tulleet ja niitä varmasti kaivataan kotona. Myös tämän takia rinkan pakkaaminen yhdessä on tärkeää.

Leirikirjeen varustelistaa on syytä noudattaa. Jonkin retken varustelistassa olevan tavaran puuttuessa on parasta tiedustella sen tärkeyttä johtajalta.

Yhteydenotot leirille

Leirille ei ole suositeltavaa soitella vain kuulumisia, sillä vanhempien soitot saattavat laukaista koti-ikävän. Mikäli jotain asiaa tulee, on parempi soittaa leirinjohtajalle tai lapsen ryhmänjohtajalle. Otamme kyllä yhteyttä, jos jokin ei suju niin kuin pitää.

Mitä mukaan leirille?

Jokaisessa retkilapussa toimitetaan oma, retkeä varten suunniteltu varustelista. Alla kuitenkin listaa joistakin perusvarusteista, joita tarvitaan lähes jokaisella retkellä. Ulkona toimittaessa tarvitaan veden- ja tuulenpitäviä varusteita. Silloin farkut, colleget tai trikoot eivät ole riittävät.

Esimerkkivarusteluettelo

 • sadetakki ja -housut, saappaat
 • säänmukaiset vaatteet eli tarpeeksi lämmintä vaatetta mukaan
 • varavaatteita riittävästi
 • puhtaat alusvaatteet joka päivälle
 • yöasu, muu kuin jo päivällä pidettävä aluskerrasto
 • muovipussi likavaatteille
 • makuupussi ja makuualusta
 • ruokailuvälineet (muovinen, syvä lautanen, muovinen muki sekä haarukka, veitsi ja lusikka) kankaisessa ripustettavassa pussissa, jossa ne pysyvät tallessa ja kuivuvat hyvin
 • peseytymisvälineet (pesuaine, shampoo, hammasharja ja -tahna, pyyhe, hiusharja)
 • tasku- tai otsalamppu ja varapatterit
 • puukko