Pukeutumisohje

Lippukunnallamme on muutamia tapahtumia (esim. paraati, kevätkeikaus, sankarihaudat ja joulujuhla), joissa kaikkien tulisi olla pukeutuneina “virallisiin” eli partioasuun.

On toivottavaa, että ohjeita noudatetaan. Usein “erilaiset vaatteet kuin kaikilla muilla” tuottaa lapselle itsellekin pahaa mieltä. Lisäksi kyseisissä tilanteissa on hyvien tapojen mukaista ja yhtenäisyyden kannalta mukavaa pukeutua partioasuun. Partioasuun pukeutuessa pitää huomioida myös sää. Helteellä pitkähihaisen paidan alle ei paljon lisäkerroksia tarvita, mutta talvella ulkotapahtumassa alle kannattaa pukea useampia tai paksumpia kerroksia.

Sudenpennun asu

Partiohuivi: Huivin pitää olla puhdas ja siisti.

Hame tai housut: Partiotyttöjen asuun kuuluu ensisijaisesti hame, joka on tummansininen (myös musta käy) ja ylettyy joko juuri polven yläpuolelle tai on sitä pidempi. Housut ovat yksiväriset tummansiniset (tai mustat) ja kuviottomat.

Partiopaita: Sudenpennun partiopaita on tummansininen collegepaita, jossa on oikeille paikoilleen ommeltuna tai kiinnitettynä paikkakunta-, maa- ja järjestötunnus, HAP- ja Häme-merkki sekä muut jo saadut partiomerkit.

Muut: Sukat/sukkahousut ovat tummansiniset tai mustat. Kengät ovat tummansiniset tai mustat ja niillä on hyvä kävellä. Päähän voi laittaa sinivalkoisen partioväiskin.

Muiden partiolaisten asu

Partiohuivi: Huivin pitää olla puhdas ja siisti.

Hame tai housut: Partiotyttöjen asuun kuuluu ensisijaisesti hame, joka on tummansininen (myös musta käy) ja ylettyy joko juuri polven yläpuolelle tai on sitä pidempi. Housut ovat yksiväriset tummansiniset (tai mustat) ja kuviottomat.

Partiopaita: Liekkitytötn partiopaita on virallinen mustikansininen, rintataskullinen kauluspaita. Paitaan on oikeille paikoilleen ommeltuna tai kiinnitettynä paikkakunta-, maa- ja järjestötunnus, HAP- ja Häme-merkki sekä muut jo saadut partiomerkit.

Muut: Sukat/sukkahousut ovat tummansiniset tai mustat. Kengät ovat tummansiniset tai mustat ja niillä on hyvä kävellä. Paidan päälle tuleva vyö on erityinen partiovyö, mutta sitä ei ole välttämätöntä hankkia. Päähän voi laittaa tummansinisen partiobaretin.

Liekkityttö-lisä

Liekkitytöt lisäävät partioasuun yleensä myös lippukunnan pipon tai buffin. Lisäksi paraatissa käsiin laitetaan lippukunnan lainaamat oranssit puuvillahanskat.

Hankkiminen

Partiopaitoja, -vöitä ja -päähineitä myydään Scandinavian Outdoorissa. Partiopaitoja voi sovittaa kololla ennen verkkokaupasta tilaamista.

Partiohuivi sekä lippukunnan pipo ja buffi ostetaan lippukunnalta. Lippukunnalta voi ostaa perusmerkkipaketin, joka sisältää paikkakunta-, maa- ja järjestötunnuksen sekä HAP- ja Häme-merkit.

Perusmerkit voi ostaa myös Scandinavian Outdoorista. Maailmanjärjestöjen tunnukset ja aktiviteettimerkit saa lippukunnalta partiolupauksen annettuaan ja ohjelman edetessä.

Huom! Partioaitta ei myy em. partiotuotteita.

Merkkien ompeluohje

Merkkiopas

Vasen hiha

Paidan vasemmassa hihassa komeilevat organisaatiomerkit järjestyksessä ylhäältä alas:

  • Hämeenlinna-paikkakuntatunnus
  • HAP-aluetunnus
  • Häme-piiritunnus
  • SP-järjestötunnus
  • maailmanjärjestöjen tunnukset rinnakkain (keskinäisellä järjestyksellä ei väliä)

Oikea hiha

Paidan oikeaan hihaan ommellaan ikäkauden aktiviteeteihin liittyvät merkit niin, että ikäkauden vaihtuessa edelliset poistetaan paidasta.

Oikeaan hihaan ommellaan myös joulukampanjan tonttumerkit, jotka voi halutessaan pitää paidassa ikäkauden vaihtuessakin. Oikeaan hihaan ommeltavia merkkejä on myös esimerkiksi joukkuetunnus maailmanjamboreella.

Etupuoli

Paidan rintamukseen oikealle (heti taskun yläpuolelle) ommellaan maatunnus (Suomi – Finland). Maatunnuksen yläpuolelle voi ommella tapahtumamerkkejä, joita kannetaan korkeintaan vuosi tapahtuman jälkeen.