Mitä partio maksaa?

Ainoa pakollinen vuosittainen maksu on partiolaisen jäsenmaksu, jonka suuruus on n. 60 euroa vuodessa. Lisäksi lippukuntaan liittyessään partiolaisen tulee ostaa lippukunnalta partiohuivi, joka maksaa 25 euroa (osa huivin hinnasta käytetään ikäkausien aikana saataviin aktiviteettimerkkeihin).

Jäsenmaksu

Jäsenmaksu maksetaan suoraan Suomen Partiolaisille sieltä lähetettävän laskun mukaisesti. Lasku saapuu aina syksyllä, yleensä marraskuussa, tai muutama viikko jäseneksi ilmoittautumisen jälkeen.

Lasku tulee paperisena alle 15-vuotiaille ja Kuksaan annettuun sähköpostiosoitteeseen yli 15-vuotiaille. Partiolainen tai hänen huoltajansa voi myös ohjata laskun omaan verkkopankkiinsa Kuksan kautta.

Jäsenmaksun suuruus vaihtelee sen mukaan, mihin jäsenmaksuryhmään partiolainen kuuluu:

  • I-jäsenmaksun maksaa perheen ensimmäinen partiotoimintaan osallistuva jäsen ja kaikki yli 17-vuotiaat partiolaiset.
  • II-jäsenmaksun maksavat saman perheen muut alle 17-vuotiaat partiolaiset.

Jäsenmaksu sisältää partiovakuutuksen, joka on toissijainen (eli jos lapsellanne on joku muu vakuutus, on partiovakuutus siihen nähden vasta toissijainen). Vakuutus on voimassa kaikissa partiotapahtumissa, kuten viikoittaisissa kokouksissa, leireillä ja retkillä. Leireille ja retkille lähtevillä lapsilla täytyy aina olla jäsenmaksu maksettuna.

Lisäksi I-jäsenmaksun maksanut partiolainen saa kotiinsa Suomen Partiolaisten julkaiseman Partio-lehden ja Hämeen Partiopiirin oman Täplä-lehden.

Ajantasaiset jäsenedut löytyvät Suomen Partiolaisten sivuilta.

Osallistumismaksut

Osallistumisen mukaan lippukunta perii järjestämistään viikonloppuretkistä 10–15 euron maksun per retki sekä viikonloppua pidemmistä kesäleireistä 40–60 euron maksun per leiri. Lisäksi päiväretkistä ja vaelluksista peritään erisuuruiset maksut kestosta, paikasta ja matkustustavasta riippuen.

Osallistumismaksut maksetaan ennen retkeä, viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jollei tapahtumamainoksessa toisin mainita.

Ennen lippukunnan tapahtumiin ilmoittautumista kannattaa tutustua lippukunnan osallistumis- ja peruutussääntöihin.

Partio- ja retkivarusteet

Partiolaisen virallinen paita maksaa sudenpennuilla noin 20 euroa ja tätä vanhemmilla partiolaisilla noin 50 euroa. Vanhempien partiolaisten partiopaidasta lippukunnalla on sovituskokoja. Paitaa varten tarvittavat perusmerkit maksavat noin 10 euroa. Perusmerkkejä voi ostaa lippukunnasta. Lue lisää sovituspaidoista ja perusmerkeistä.

Retkeilyvarusteet jokainen voi hankkia parhaaksi katsomallaan tavalla. Lapsella ei tarvitse olla uusinta untuvamakuupussia ja hienointa rinkkamallia, vaan aivan perusvarusteillakin pärjää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ehjät ja toimivat varusteet tekevät retkeilystä mukavampaa.

Käytettyjä partio- ja retki-varusteita voi hankkia esimerkiksi Facebookin Partiokirpputori! ja Retkeily- ja vaellusvarusteita-ryhmästä.

Seuraavia perusvarusteita lapsi tarvitsee todennäköisesti ensimmäisen vuoden aikana:

  • retkeilykengät (saappaat tai tukevat lenkkarit)
  • makuupussi ja makuualusta
  • rinkka tai iso reppu
  • vedenpitävät sadevarusteet
  • puukko
  • rikkoutumattomat ruokailuvälineet (muki, lautanen, lusikka, haarukka ja veitsi)

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ylläpitää pientä retkivälinelainaamoa. Lainaamosta löytyy 2 rinkkaa, 3 makuupussia + makuupussilakanat sekä 3 makuualustaa. Nämä välineet ovat lainattavissa esimerkiksi ryhmien tai lippukunnan retkille. Retkeilyvälineet on suunnattu ensisijaisesti lasten ja nuorten käyttöön, joten ne ovat myös kooltaan nuoren/pienikokoisen aikuisen käyttöön sopivia.

Mistä tukea?

Partiolainen tai hänen huoltajansa voi hakea vapautusta partion jäsenmaksusta. Vapautus voidaan myöntää taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein, ja se on suunnattu ensisijaisesti alaikäisille. Jäsenmaksuvapautusta anotaan Suomen Partiolaisilta Jäsenmaksut ja -laskutus -sivun ohjeiden mukaan.

Retkien ja leirien osalta avustusta voi hakea lippukunnan hallitukselta, jolloin vapaamuotoinen, kirjallinen hakemus toimitetaan lippukunnanjohtajalle. Ulkomaille suuntautuville partiomatkoille avustusta voi hakea keskusjärjestöltä ja partiopiiriltä.