Historia

Perustaminen

Liekkitytöt on perustettu vuonna 1957. Perustamiskokous pidettiin 12.11.1957 ja siinä allekirjoitettiin lippukunnan perustamiskirja ja säännöt. Perustamiskirjan allekirjoittivat lippukuntamme ensimmäinen lippukunnanjohtaja Kaija ”Nyytti” Toiviainen, lippukunnan sihteeri Aila ”Seita” Kauppinen ja vanhempainneuvoston johtaja Inkeri Miettinen. Lippukunnan taustayhteisöksi tuli Hämeenlinnan seurakunta.

Lippukunnan nimeksi Liekkitytöt

Aluksi lippukunnan nimenä oli Hämeenlinnan seurakunnan partiotytöt, mutta se vaihtui pian Liekkitytöiksi. Nimen keksi Nyytti katsellessaan kynttilän liekin lepatusta eräässä iltakokouksessa. Nimen kerrotaan perustuvan Jobin kirjan 5:17 sanoihin: ”Vaan ihminen syntyy vaivaan ja kipinät, liekin lapset, lentävät korkealle.

Lippukunta saa oman lipun

Muutama vuosi lippukunnan perustamisen jälkeen halu kantaa omaa lippua paraateissa kävi ylitsepääsemättömäksi ja omaa lippua oli ryhdyttävä suunnittelemaan. Lipun suunnitteli Jaakko Koivuneva. Juhlallinen lipunnaulaamistilaisuus vietettiin Yrjönpäivänä 22.4.1960 ja tämän jälkeen lippu vihittiin käyttöön seurakunnan partiolaisten yhteisessä Yrjönpäivän juhlassa Hätilän kirkossa 22.4.1960. Juhlassa Leena Koivuneva lausui Liekkirunon, jonka hänen isänsä oli lipulle kirjoittanut.

Liekkilaulu

Syksyllä 1962 juhlittiin Liekkityttöjen 5-vuotisjuhlaa, jonka kohokohdaksi muodostui Kaarlo Voipion säveltämä ja Eeva Alhan sanoittama Liekkilaulu.

Oma huivimerkki siniseen huiviimme

Omaa huivimerkkiä lippukunta sai odottaa jopa 27 vuotta. Suomen Partioliitto ja sen Heraldiikkaosasto hyväksyivät syksyllä 1984 Liekkityttöjen huivimerkkiehdotuksen, jota silloinen lippukunnanjohtajamme Elvi Lillukka oli kaikessa hiljaisuudessa piirrellyt. Tähän asti Liekkitytöt eivät olleet erottuneet muista sinihuivisista tytöistä, mutta pian merkin hyväksymisen jälkeen jokaisen liekkitytön huivia koristi ihka oma huivimerkki.

Liekkitytöille uusi huuto

1990-luvun loppupuolella vanha huuto ”Hä-hä-hämeenlinnan Li-li-liekkitytöt, Hämeenlinnan Liekkitytöt, hei hei hei!” sai väistyä, kun silloiset vartionjohtajamme kehittelivät veljeslippukunnan huudon innoittaminen uuden, kuvaavamman huudon. ”Syttyy, palaa, sokaisee. Koko metsän valaisee: LIEKKITYTÖT!”

Rekisteröityminen Partiolippukunta Liekkitytöt ry:ksi

2000-luku toi mukanaan paineet rekisteröityä yhdistykseksi, kun Hämeen piirin säännöt muuttuivat niin, ettei rekisteröitymättömällä yhdistyksellä ole äänioikeutta Hämeen piirin kokouksissa. Rekisteröityminen oli pitkä prosessi ja se vaati mm. lippukunnan sääntöjen uudistamista. Vihdoin 27.9.2006 lippukuntamme merkittiin yhdistysrekisteriin ja lippukunnan viralliseksi nimeksi tuli Partiolippukunta Liekkitytöt ry.

 

Lähde: Toimintakertomukset ja Liekkityttöjen historiikki 1957-1987 (kirjoittajana Tiina Laino).